Een VOF oprichten: hoe werkt dat?
Bij een vof oprichten (een Vennootschap Onder Firma) zijn er een hoop zaken waar u rekening mee moet houden. Het oprichten van een VOF heeft veel voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Wij vertellen u graag wat een VOF is en hoe u het oprichten van een VOF het beste kunt aanpakken.
Wat is een VOF?
Een Vennootschap Onder Firma is een bedrijf dat is opgericht door meerdere ondernemers. Bij een Vennootschap Onder Firma brengen alle zogenoemde vennoten iets in de onderneming. Het inbrengen kan in de vorm van kapitaal, maar ook in de vorm van arbeid of goederen. Een groot voordeel van een vennootschap onder firma is dat er geen minimum startkapitaal noodzakelijk is om een vof op te richten. Een VOF is simpel gezegd een onderneming met meerdere eigenaren. Qua rechtsvorm lijkt een vof erg op een eenmanszaak. Wat moet u weten bij het opzetten van een VOF? Wat vertellen het u hieronder.
Hoe richt ik een VOF op?
Bij het oprichten van een Vennootschap Onder Firma hoeft u zich alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit heeft te maken met het feit dat er geen minimum startkapitaal nodig is bij het oprichten van een VOF.
Voordat u zich gaat inschrijven met uw Vennootschap is het verstandig om samen met de andere ondernemers van het bedrijf een vennootschapscontract op te stellen. In het vennootschapscontract staan de afspraken tussen de vennoten beschreven, zoals inbreng, eigendom en winstverdeling. Andere zaken die u terug kunt vinden in het contract zijn hoe u moet omgaan met geschillen en wat u moet doen bij arbeidsongeschiktheid. Het is niet verplicht om een vennootschapscontract op te stellen, maar wel verstandig. Dit voorkomt eventuele onduidelijkheid in het geval van onenigheid tussen de vennoten.
Tijdens het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kunt u nog een aantal afspraken vastleggen tussen de vennoten, zoals een maximumbedrag voor contracten. Met deze afspraak weten alle vennoten voor welke bedragen ze een contract kunnen aangaan. Deze afspraak zorgt ervoor dat uw zakenpartners zelf verantwoordelijk zijn zodra ze een contract ondertekenen met een hoger bedrag.
Notariskantoor ACCORDO kan voor uw vennootschap onder firma een oprichtingsakte opstellen om zulke onenigheden te voorkomen.
VOF en personeel
U heeft met een VOF net als elk ander bedrijf de mogelijkheid om personeel aan te nemen. Dit moet u uiteraard opgeven bij de Belastingdienst, zodat u loonbelasting kan gaan betalen.
Een VOF en belastingzaken
De vennoten binnen de VOF zijn allemaal zelfstandig ondernemer en betalen daarom ook allemaal inkomstenbelasting over hun eigen winst. Daarnaast zult u als vennoot ook btw betalen over de producten of diensten die u verkoopt. Heeft u personeel onder uw VOF? Dan zult u tevens loonbelasting betalen.
Een VOF en aftrekposten
Naast het betalen van inkomstenbelasting heeft u met een VOF ook vaak het voordeel van een aantal aftrekposten. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Tevens bestaat er de mkb-vrijstelling. De mkb-vrijstelling laat u een percentage van uw fiscale winst halen. Deze vrijstelling kent geen speciale regels en mag door iedere ondernemer gebruikt worden. Meer weten over de aftrekposten waar u gebruik van kunt maken met een VOF? Neem dan contact op met ACCORDO.
Aansprakelijkheid binnen een VOF
U wilt een VOF oprichten? Dan is aansprakelijkheid een belangrijke overweging. Bij een VOF is er sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Hierbij wordt eerst gekeken naar het vermogen van het bedrijf. Vervolgens kunnen schuldeisers ook aanspraak maken van het privé-vermogen van alle vennoten. Wilt u meer weten over aansprakelijkheid wanneer u een VOF gaat oprichten? Notariskantoor ACCORDO kan al uw vragen beantwoorden. Neem gerust contact met ons op. U bent ook altijd welkom op ons kantoor in Amersfoort.
De voor- en nadelen van een VOF oprichten op een rijtje
Net als iedere onderneming kent het opstarten van een VOF een aantal voordelen en nadelen:
Voordelen
- Gemakkelijk te starten
- Geen minimum aan kapitaal nodig
- Personeel aannemen is mogelijk
- Veel voordelige aftrekposten
Nadelen
- U heeft geen vrij spel in uw beslissingen en moet u houden aan de gemaakte afspraken met de vennoten
- Aansprakelijkheid bij schulden en faillissement
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Gaat u een VOF oprichten en wilt u daarbij onze hulp? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Zo kunnen wij nu oplossingen bieden voor problemen in de toekomst.