menu

Een VOF oprichten: hoe werkt dat?

Bij het oprichten van een Vennootschap Onder Firma zijn een hoop zaken waar u rekening mee moet houden. Een VOF oprichten heeft vele voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Wat is nu eigenlijk een VOF en hoe gaat u te werk wanneer u een VOF wilt oprichten?

Wat is een VOF oprichten?

VOF oprichten staat voor vennootschap onder firma. Een vennootschap onder firma is een bedrijf dat wordt opgericht met meerdere ondernemers. Bij een vennootschap onder firma brengen alle zogenoemde vennoten iets in. Dit kan in de vorm van geld, arbeid of goederen zijn. Een groot voordeel van een vennootschap onder firma is dat er geen minimum startkapitaal noodzakelijk om een vof op te richten. Qua rechtsvorm lijkt een vof erg op een eenmanszaak, met als grote verschil het aantal eigenaren.

Een VOF oprichten

Bij het oprichten van een VOF hoeft u zich alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit heeft te maken met het feit dat er geen minimum startkapitaal nodig is bij de oprichting van een vof.

Bij het oprichten van een vof is het belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden tussen de vennoten. Zo moeten er afspraken gemaakt worden over inbreng, eigendom en winstverdeling. Het is aan te raden om deze afspraken op papier vast te laten leggen door een notaris in een vennootschapscontract. Dit voorkomt eventuele onduidelijkheid in het geval van onenigheid tussen de vennoten. Notariskantoor ACCORDO kan voor uw vennootschap onder firma een oprichtingsakte opstellen om zulke onenigheden te voorkomen. 

Aansprakelijkheid binnen een VOF oprichten

U wilt een VOF oprichten? Dan is aansprakelijkheid een belangrijke overweging. Bij een VOF is er sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Hierbij wordt eerst gekeken naar het vermogen van het bedrijf. Vervolgens kunnen schuldeisers ook aanspraak maken van het privé-vermogen van alle vennoten. Wilt u meer weten over aansprakelijkheid wanneer u een VOF gaat oprichten? Notariskantoor ACCORDO kan al uw vragen beantwoorden. Neem gerust contact met ons op. U bent ook altijd welkom op ons kantoor in Amersfoort.

vof oprichten

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Gaat u een VOF oprichten en wilt u daarbij onze hulp? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Zo kunnen wij nu oplossingen bieden voor problemen in de toekomst.

 

Vraag aan de notaris? Offerte?

Stuur nu een vrijblijvend bericht!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als u een vraag heeft, wilt u die kunnen stellen zonder dat de teller meteen gaat lopen.

Vragen? Wij bellen u terug!