Maanlander 27 - 3824 MN - Amersfoort info@accordonotaris.nl
033 - 3031420
Accordo Notaris
Gaat u samenwonen of trouwen? Laat belangrijke zaken goed vastleggen.
Agnes

Samenwonen en trouwen

Naast het ondernemerschap, zijn er natuurlijk ook in uw privé leven redenen om naar de notaris te gaan. Bijvoorbeeld omdat u gaat samenwonen, trouwen, kind(eren) krijgt, of juist omdat u gaat scheiden. En natuurlijk in geval van overlijden. Andere voorbeelden zijn het kopen van een woning of het afsluiten van een hypotheek. En heeft u al weleens overwogen om een algehele volmacht of een levenstestament op te laten maken?

Samenwonen en samenlevingscontract

Wanneer u ongehuwd bent en samen een huis koopt, is het belangrijk om een samenlevingsovereenkomst op te laten maken. Hierin worden afspraken vastgelegd over de kosten van de huishouding, het gemeenschappelijke vermogen en wat daarmee moet gebeuren bij het beëindigen van de samenwoning of na overlijden. Ook belangrijk: u komt als partner in aanmerking voor de fiscale voordelen als u een notarieel samenlevingscontract heeft.

Trouwen en huwelijksvoorwaarden

Als u een onderneming heeft of wilt beginnen, wilt u mogelijk uw zakelijke vermogen scheiden van uw privévermogen. Verschillende redenen kunnen daarbij een rol spelen. U wilt bijvoorbeeld  uw partner beschermen tegen schuldeisers van de onderneming, of u wilt uw privévermogen veilig stellen. De oplossing is het opmaken van huwelijksvoorwaarden.

In de huwelijksvoorwaarden wijkt u af van de wettelijke gemeenschap van goederen. De gemeenschap van goederen ontstaat automatisch direct na de voltrekking van het huwelijk, wanneer u geen huwelijksvoorwaarden heeft gemaakt. In de huwelijksvoorwaarden kunt u de gemeenschap beperken of helemaal uitsluiten door het benoemen van privé- en gezamenlijk vermogen. Ook kunnen afspraken worden gemaakt over het verrekenen van inkomsten, vermogen en pensioenrechten.

Het geregistreerde partnerschap

Naast trouwen kunt u ook kiezen voor het geregistreerd partnerschap. Het geregistreerd partnerschap is juridisch gezien bijna gelijk aan het huwelijk. Verschillen bestaan er als er kinderen worden geboren tijdens de relatie en bij de ontbinding van de relatie.Ook bij het geregistreerde partnerschap kunt u voorwaarden opmaken.

Voorkom problemen in de toekomst en vraag een vrijblijvende offerte aan!