Maanlander 27 - 3824 MN - Amersfoort info@accordonotaris.nl
033 - 3031420
Accordo Notaris
Advies over aandelen? Accordo kan u verder helpen.
Familierecht | Rob

Wat is een aandelenfusie

Een fusie is wanneer twee bedrijven besluiten om verder te gaan als één bedrijf, of wanneer een bedrijf wordt overgenomen door een ander bedrijf. Er zijn drie verschillende vormen van fusies. Een aandelenfusie, een bedrijfsfusie of een juridische fusie. Hieronder wordt het toegelicht. Wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Bij een aandelenfusie is sprake van overdracht van aandelen tussen de fuserende vennootschappen. Op deze manier krijgen beide vennootschappen een aandelenbelang in elkaars BV. De winst is bij in dit geval belast op de aandelen.  De aandeelhouders krijgen voor hun aandelen geld terug. Een aandelenfusie wordt ook wel een overname genoemd.

Holdingstructuur

Aan de hand van een aandelenfusie kan een holdingstructuur worden gecreëerd. Dit betekent dat twee vennootschappen een gezamenlijke holding oprichten die de aandelen van beide vennootschappen overnemen. Bij een holdingstructuur zijn de aandeelhouders van de eerder genoemde vennootschappen beide aandeelhouder van de holding. Een holdingstructuur is te overwegen als:

  • U partner wilt worden in een al bestaande onderneming.
  • Tijdelijke oplossing, u neemt langzaam het bedrijf over van binnenuit.

Er zitten nog meer voordelen aan een holdingstructuur ten opzichte van twee BV’s naast elkaar. Wanneer er sprake is van een holdingstructuur, kan de winst van beide BV’s namelijk belastingvrij worden uitgekeerd aan de holding.

Een ander voordeel is dat het bedrijfspand van de BV en de machines kunnen worden ondergebracht in de holding. Hierdoor hebben schuldeisers daar geen grip op, mocht het misgaan.

Hoe gaat een aandelenfusie in zijn werk?

Bij het aangaan van een aandelenfusie is juridische en fiscale kennis van groot belang. De ene vennootschap krijg door het inkopen van aandelen een meerderheid van de stemrecht. Hiermee komt de controle in handen van de vennootschap met de meerderheid van de aandelen.Aandelenfusie

Wat zijn de voordelen?

Een aandelenfusie is een vrij gemakkelijke en goedkope manier van fuseren. Dit is al een belangrijk voordeel van een deze vorm van een fusie. Andere voordelen zijn:

  • Elk bedrijfsonderdeel hoeft niet afzonderlijk overgedragen te worden
  • Contractpartners hoeven geen goedkeuring te verstrekken

Een fusie goed laten verlopen

Wilt u een aandelenfusie goed laten verlopen of wilt u hier graag advies over? Vraag dan direct een gesprek aan. Wij helpen u graag verder.